
Program yazarken bazı işlemleri sürekli yapmak durumunda kalabiliriz. Bu durumda bu işlemi yaparken sürekli aynı kodları yazmak mantıklı değildir. Bu şekilde tekrarlayan kodları paketleyip tekrar tekrar kullanabiliriz.
Kodumuzu paketleyerek tekrar tekrar kullanmamızı sağlayan yaklaşımlardan birisi fonksiyonlardır. Bir fonksiyon aslında tekrar kullanılabilen kod parçalarıdır.
Python da da birçok fonksiyonları çağırarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz veya kendi fonksiyonlarınızı oluşturabilirsiniz.
Aslında şu ana kadar birçok fonksiyon kullandık. print, input, int, float, type… Bunlar fonksiyon örnekleridir.
Python da Kullanılan Bazı Fonksiyonlar.
sqrt() fonksiyonu


Python programlama dilinde bir sayının karekökünü almak istiyorsak sqrt() fonksiyonu kullanılır.
from math import sqrt #matematik kütüphanesi içerinde sqrt modülü çağrılıyor # Kullanıcıdan değer alınıyor sayi = float(input("Sayı Giriniz: ")) # Karakök hesaplanarak kok değişkenine aktarılıyor kok = sqrt(sayi) # Sonuçlar yazdırılıyor print(sayi," sayısının karekökü" "=", kok)
Fonksiyonun ismi, parametresi ve döndürdüğü bir değer olur. Ancak bazı fonksiyonların parametre veya döndürdüğü değer olmayabilir.

Parametresiz fonksiyon örneği random()
random() fonksiyonu ile python da rastgele sayılar oluşturabiliriz.
from random import random print(random())
Burada ekrana

Değerini yazar.
Eğer rastgele bir tam sayı istersek bu defa randint() adındaki fonksiyonu kullanmamız ve 2 adet parametre vermemiz gerekiyor. 1. parametre başlangıç değeri, 2. parametre bitiş değeri.
from random import randint print(randint(2,90))
Ekran çıktısı

Değer Döndürmeyen Fonksiyon Örneği print()
print() fonksiyonu parametre almasına rağmen değer döndürmez. Sadece istenilen görevi yapar. Ekrana bir yazı yazmak.
print(44) #ekrana 44 yazar ve değer döndürmez
Fonksiyon ve Modüller

from math import sqrt #matematik modülündeki sqrt fonksiyonunu getir. from math import sqrt, cos, random #matematik modülündeki sqrt, cos ve random fonksiyonlarını getir.
Modülün tamamını çağırmak için
import math #modülün tamamını getir. sonuc=math.sqrt(9) #modülün tamaını çağırdığımızda bu şekilde kullanılır print(sonuc) #3
Meraklılar İçin Detaylı Bilgi:
Python’ da sürekli olarak kullandığımız print, type, int gibi fonksiyonlar aslında Built-in(__builtins__) modülünden gelmektedir. Bu modül python için özel bir modüldür. Bu modüldeki fonksiyonları kullanmak için import koutuna gerek yok.

Ancak istersek (gerek olmasa da) modül ismiyle kullanabiliriz.
__builtins__.print("Merhaba") #Merhaba
dir() fonksiyonu ile bir modüldeki bütün fonksiyonları(işlevleri) görebiliriz.
import math print(dir(math))
Ekran çıktısı
['doc', 'loader', 'name', 'package', 'spec', 'acos', 'acosh', 'asin', 'asinh', 'atan', 'atan2', 'atanh', 'ceil', 'comb', 'copysign', 'cos', 'cosh', 'degrees', 'dist', 'e', 'erf', 'erfc', 'exp', 'expm1', 'fabs', 'factorial', 'floor', 'fmod', 'frexp', 'fsum', 'gamma', 'gcd', 'hypot', 'inf', 'isclose', 'isfinite', 'isinf', 'isnan', 'isqrt', 'ldexp', 'lgamma', 'log', 'log10', 'log1p', 'log2', 'modf', 'nan', 'perm', 'pi', 'pow', 'prod', 'radians', 'remainder', 'sin', 'sinh', 'sqrt', 'tan', 'tanh', 'tau', 'trunc']
pow() Fonksiyonu – > Bir sayının üssünü almaya yarar. 3**2 ile aynı görevi görür
math.pow(3,2) #9
fabs() Fonksiyonu -> Bir sayının mutlak değerini almanızı sağlar
math.fabs(-5) #5.0